Zadelmeting

Bij Busker koop je een fiets die past

Wat is zadelpijn en hoe voorkom je dit?

Veel fietsers hebben last van zadelpijn. Soms zelfs zo erg dat ze het fietsen voorgoed voor gezien houden. Door een verkeerd zadel – bijvoorbeeld te smal of te zacht – worden zenuwen en pezen rondom de zitbotten belast. Dan kunnen deze afknellen en dat veroorzaakt zadelpijn. Kies daarom een fietszadel dat bij u past. Ook de stand van het zadel is belangrijk, zodat u precies op de twee zitbotten zit. De druk zit hierdoor op de juiste plek. Met een goed passend zadel fietst u gegarandeerd zonder zadelpijn. Hoe lang de rit ook duurt!

De Busker bodyscan

Met het bodyscanning systeem meten wij u snel op, zonder dat u daarbij wordt aangeraakt. Samen met uw persoonlijke voorkeuren berekent het meetsysteem de juiste stand van:

 • het stuur
 • het zadel
 • de pedalen
 • de handvatten

Uw fiets wordt daarna op de juiste manier afgesteld, zodat u heerlijk kunt genieten van vele onbezorgde kilometers fietsplezier!

Wat wordt er opgemeten?

Dit innovatieve meetsysteem is het resultaat van een samenwerking tussen orthopeden, fysiotherapeuten, wielrenners, fietsers, ingenieuren en tweewielerspecialisten. Vijf punten van uw lichaam worden gescand zonder dat u hierbij aangeraakt wordt:

 • lichaamslengte
 • schouderbreedte
 • schouderhoogte
 • bekkenkamhoogte
 • vuisthoogte

Wat is het doel met de fiets?

Want niet alleen het formaat van het frame bepaalt hoe u optimaal op de fiets zit, maar ook de hoogte van het zadel en het stuur en de afstand tussen het zadel en het stuur. Busker Bergen vraagt u ook naar uw persoonlijke voorkeuren:

 • waar gaat u de fiets voor gebruiken?
 • aan welke eisen moet de fiets voldoen?

Daarna adviseren wij u over het type fiets dat het meest geschikt voor u is. Deze informatie wordt dan gecombineerd met de meetgegevens. Het Busker Body Scanning systeem berekent dan afhankelijk van het type fiets en de gewenste zitpositie, de juiste ergonomische instelling.

Hoe wordt u opgemeten? Gewoon even zitten

Met de zadelmeting worden de drukpunten van uw zitvlak opgemeten. Voor de meting gaat u op een speciale stoel zitten waarop een kartonnen plaatje ligt. Er ontstaat dan een afdruk van uw zitbeenderen in het karton. De fietsspecialist meet met lichtstralen nauwkeurig de afstand tussen de zitbeenderen. Deze gegevens gaan de computer in, gecombineerd met een aantal feiten over uw fietsgedrag (zoals de afstanden die u meestal aflegt). Vervolgens krijgt u een advies over welk type zadel en welke maat en hardheid het beste bij u passen.

Welk zadel heeft u nodig?

Dat is onder andere afhankelijk de afstand tussen uw twee zitbeenderen. Dat zijn de twee onderste botten van het bekken. Met de Bike Totaal zadelmeting kunnen wij u adviseren over het zadel dat het beste bij u past.

Onze medewerkers kunnen op basis van het advies precies vertellen welk zadel geschikt is. In het algemeen geldt dat frequente fietsers de meeste baat hebben bij een harder zadel, terwijl iemand die af en toe fietst beter een iets zachter zadel kan nemen. Belangrijk is ook de neus van het zadel. Een verlaagde neus geeft extra comfort en voorkomt hinderlijke druk in het kruis (bij mannen) of rond het schaambeen (bij vrouwen).

Laat uw zadel goed afstellen

Maar met alleen een goed zadel bent u er nog niet. Ook belangrijk is een goede afstelling van het zadel; op de juiste hoogte, wat meer naar voren of naar achteren en eventueel wat gekanteld.